GM                                                    

är initialerna för Gertrud Mark, som är mitt namn.

 

Mat och bak, kryddor och smaksättning, färger, former och dofter spelar en väsentlig roll i mitt liv. Uppvuxen i en stor och matglad familj där experiment och påhittighet hörde till vardagen visste jag redan som tonåring att jag ville arbeta med något som handlar om mat. På sommarloven jobbade jag i Kockens Kryddbod i Ystad där jag sålde varor i lösvikt. Ibland hade vi temaaktiviteter, då jag t ex klädde mig i en indisk sari och sålde curry till extrapris. Efter diverse hushållsskolor samt arbete som kallskänka och kock ändrade jag riktning en smula och gick en tvåårig handelsutbildning på Lunds Universitet. Därefter följde fem år med administrativa uppgifter, vilket har varit till god nytta i mina fortsatta arbeten med livsmedel.

 

Branschen har jag blivit trogen. De sista tjugo av mina år som anställd hade jag olika spännande arbetsuppgifter på krydd- och smaksättningsföretaget Santa Maria AB. Med sälj- och produktansvar för kryddor till livsmedelsbutikernas grill- och delikatessavdelningar såg jag behovet av produktkännedom hos kunderna. Det resulterade i många års arbete med utbildning och kryddskolor för branschfolk. På Santa Maria blev jag också den person som höll i matlagnings-kvällar för våra kunder och hade projektledarskapet för större event och mässor. Här fick jag tillfälle att samordna allt som hör ihop med ett tema – ljud, ljus, doft, smak, färg och form. Och jag kände ofta en direkt respons i deltagarnas reaktioner. Sådant ger mig en kick och driver mig till fortsatt arbete med upplevelser av mat och smak.

 

 

Copyright © 2010 GM Smak & Känsla. All rights reserved

www.smak-kansla.se